Uusimmat kirjoitukset

Blogin arkisto

Tervetuloa!

Käyntejä kotisivuilla:337257 kpl

Tärkkelysintolerantti; Varo näitä!

Share |

Tiistai 20.3.2012


Tärkkelysintolerantti ei tässä elintarvikkeiden lisä- ja korvikeaineiden maassa pääse helpolla. Kaikissa tärkkelystä muistuttavissa aineissa tai tärkkelyksen johdannaisissa itse sana ”tärkkelys” ei edes esiinny. Kannattaa muista tarkistaa tuoteselosteet ja varoa ainakin seuraavia:

Tärkkelyssiirappi
Maissisiirappi
Glukoosi-fruktoosisiirappi
Glukoosi (esim. vehnästä)
Inuliini
Karrageeni
Ksantaanikumi
Maltodekstriini
Trehaloosi (sienisokeri)
Laktoosi (maitosokeri)



Ikäviä yllätyksiä allekirjoittaneelle ovat aiheuttaneet varsinkin kolme viimeksi mainittua, joita ei ihan helposti nimen perusteella yhdistäisi tärkkelykseen. Inuliiniin olen törmännyt käyttäessäni marjapiirakkapohjaan tuorejuustoa –  seurauksena kovat mahanpurut.

Maltodekstriniä on nykyisin melkein kaikissa leikkeleissä. Sietää varoa. Maha menee kuralle ja on kipeä.

Ksantaanikumi on minulle uusin tuttavuus. Käytin sitä tehdessäni hasselpähkinälettuja, jotta voisin vähentää kananmunan määrää taikinassa. Letuista tuli upean näköisiä ja maukkaita, mutta vatsa esitti haisevan vastalauseensa moisesta.

Sanoma: Jokaisen ei tarvitse kokeilla kaikkea. Riittää kun yksi tulee kipeäksi.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini